Jak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam czekoladę a w szczególności gorzką, a co można z nią zrobić? - no przede wszystkim brownie :) kto go nie lubi... a do tego dżem lub konfitura koniecznie z wiśni, żeby kwaskowaty smak owoców zrównoważył goryczkę czekolady. Przepis autorki bloga Odczaruj Gary.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
200g brązowego cukru (ja użyła 170g białego)
3 łyżki kakao
150g mąki
4 jajka
dżem wiśniowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i utzrymywać w kąpieli do czasu otrzymnia jednolotej aksamitnej masy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao oraz masę czekoladową, a na koniec mąkę. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Ciasto przełożyć do wylożonej papierem blaszki i piec ok 20 min w 180'C.
Porcja na niedużą blaszę.
Mmm, jestem pewna, że smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń