czwartek, 16 sierpnia 2012

BAKALIOWY PRZYSMAK - BLOK

Coś słodkiego, coś pysznego... Blok, to moja pierwsza potyczka z tym ciastem na zimno. Przepis otrzymałam od znajomej i z przyjemnością mogę go Wam polecić. Poniżej przedstawiam wersję z rodzynkami i śliwkami, ale każde bakalie, jak i orzechy można tu dorzucić. Ciekawa przekąska, która idealnie pasuje do gorącej kawy.



Składniki:
1 kostka margaryny
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
0,5 kg mleka w proszku
2 opakowania herbatników
3 płaty wafli
130 g rodzynek
80 g suszonych śliwek 

W garnku podgrzać margarynę z wodą i cukrem - do rozpuszczenia się składników. W misce wymieszać mleko z kakaem, dodać pokruszone herbatniki, pokruszone wafle, sparzone wrzątkiem rodzynki i śliwki. Następnie dodać składniki z garnka i dokładnie wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i dokładnie ucisnąć, żeby zniwelować puste przestrzenie. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

1 komentarz: