wtorek, 19 czerwca 2012

DŻEM TRUSKAWKOWY

Zamknijcie smak lata w słoiku!!! Nie ma nic przyjemniejszego dla podniebienia niż smak słodziutkich truskawek w samym środku zimy. Aby móc cieszyć się tym smakiem, należy oto zadbać już dziś. Sezon truskawek już nie długo dobiegnie końca, dlatego nie czekajcie! Poniższy przepis nie jest skomplikowany i nie zawiera, żadnych chemicznych dodatków. Ponieważ nie stosuję żelatyny ani innych substancji zagęszczających, dżem nie jest gęsty jak galaretka.



Składniki:

 3 kg truskawek
1 i 1/4 szklanki cukru (truskawki, które kupiłam były kwaśne, dlatego tyle cukru)

Truskawki odszypułkować, umyć i wsypać do garnka z niewielką ilością wody na dnie. Gotować na małym ogniu, aż do rozgotowania truskawek oraz odparowania znacznej części wody (ok. 2h). następnie dodać cukier i dalej gotować ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Następnie gorący dżem przełożyć do uprzednio wyparzonych słoików. Ja otrzymałam 9 słoików o pojemności ok. 300 ml. 


3 komentarze:

  1. pyszny to musi być dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 19.06.2013 dziś szukam sprawdzonego pomysłu na przetwory z truskawek. Ceny tych pyszności spadają i za chwilę za momencik warto będzie kupić większą ilość, przerobić aby w zimę zajadać się tymi pysznościami....

    Szukam i szukam pomysłu to tu to tam... i wchodzę na Twój blog Ola a tu proszę dokładnie rok temu 19.06.2012 zamieściłaś dla mnie przepis... zbieżność dat.. to musi być znak, żeby z Twojego właśnie przepisu skorzystać... Tak w tym roku truskawkowe pychotki w moich słoiczkach będą Twojego autorstwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, pod jego wpływem postanowiłam dzisiaj zrobić dżem, który właśnie gotuje się w garnuszku :)

      Usuń