Witam w Nowym Roku! na początek tego roku ślę przepis na lekkie ciasteczka z morelą i powidłami wiśniowymi. Błyskawiczny przepis w sam raz na te zimowe dni. U mnie w doku zniknęły tego samego wieczora.
Składniki:
mrożone ciasto francuskie
1 paczka suszonych moreli
1/2 słoika powideł wiśniowych (najlepiej jak wiśnie są w całości)
Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 min. Następnie pokroić na małe kwadraty o boku ok 4 cm. Na każdym kawałku położyć jedną morelę, a w jej wgłębienie położyć wisienkę lub łyżeczkę powideł. Piec w 200'C ok 10 min. (do zarumienienia ciasta francuskiego).
super, uwielbiam ciasta i ciasteczka z dodatkiem moreli :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
cudne i proste :) bardzo mi się podobają!
OdpowiedzUsuń