Kto z nas nie lubi szarlotki?... Nie znam takiej osoby. Dzisiaj inna odsłona tego ciasta - wersja amerykańska, czyli jabłka zamknięte w kruchym cieście z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatałowej. Oczywiście najlepsza wyjdzie z kwaśnych jabłek takich jak np. szara reneta. Ciast genialnie smakuje prosto z piekarnika na ciepło. Dla chętnych z gałką śmietankowych lodów.
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła zimnego pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
Masa:
1kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżka mąki
Składniki na ciasto należy zagnieść, podzielić na dwie kule w proporcji 1/3 i 2/3, włożyć do lodówki na 1 h.
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda, podzielić na mniejsze kawałki. Następnie dodać pozostałe składniki masy i wymieszać.
Blaszkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 20 cm, ale może być nieco większą) wysmarować tłuszczem. Rozwałkować większą kulę, wyłożyć dno blaszki wraz z rantem na wysokość ok. 3 cm. Wyłożyć masę. Następnie rozwałkować mniejszą kulę, przykryć masę i pozlepiać boki. Koniecznie trzeba ponacinać górną warstwę, żeby para wodna miała ujście. Wzorki wedle własnej kompozycji :)
Piec ok. 1 h w 180'C.
jest znakomite!
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę! ten przepis musi być super!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, napewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń