poniedziałek, 21 stycznia 2013

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

Na muffiny czekoladowe zawsze jest dobra pora. Mała modyfikacja przepisu już dostępnego na blogu "Muffiny z wiśniową nutą".



Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka maślanki 
1/2 kostki rozpuszczonego masła
150 g dżemu wiśniowego
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, maślankę i masło. Połączyć składniki suche i mokre i dobrze wymieszać. Dżem dodać do masy. Wypełnić foremki masą do ¾ wysokości. Piec ok. 15 -20 min. w 180°C (do tzw. suchego patyczka)

2 komentarze:

  1. zamiast maślanki moge mleko ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie bo masa wyjdzie zbyt płynna, ale możesz maślankę zamienić na jogurt naturalny lub kefir

    OdpowiedzUsuń