Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 kostki rozpuszczonego masła
150 g dżemu wiśniowego
150 g dżemu wiśniowego
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, maślankę i masło. Połączyć składniki suche i mokre i dobrze wymieszać. Dżem dodać do masy. Wypełnić foremki masą do ¾ wysokości. Piec ok. 15 -20 min. w 180°C (do tzw. suchego patyczka)
zamiast maślanki moge mleko ?
OdpowiedzUsuńRaczej nie bo masa wyjdzie zbyt płynna, ale możesz maślankę zamienić na jogurt naturalny lub kefir
OdpowiedzUsuń