poniedziałek, 12 marca 2012

MUFFINY CYTRYNOWE

Od początku zimy przymierzam się do jakiegoś wypieku o smaku cytrynowym i wreszcie znalazłam szybki przepis na pyszne muffiny cytrynowe. Przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaków, aczkolwiek pozwoliłam sobie na jego lekką modyfikację. Wypiek udał się wyśmienicie, a jego delikatny cytrynowy smak świetnie pasuje do popołudniowego kubka aromatycznej herbaty.



Składniki:

150 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
szczypta soli
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
150 ml kefiru
50 g masła
1/2 tabliczki pokruszonej białej czekolady

W misce należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrami, skórką z cytryny oraz solą. W drugim naczyniu roztrzepane jajko połączyć  z kefirem i rozpuszczonym masłem. Następnie przelać składniki do miski z mąką i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kawałki czekolady.
Masę przełożyć do foremek i piec ok 15 min w 180'C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Smacznie się zapowiada, lubię dodatek cytryny w wypiekach więc spróbuję ich w niedziele do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń