niedziela, 28 lipca 2013

DŻEM PORZECZKOWY

Porzeczki nie tak często goszczą w polskich domach, a szkoda bo maja masę wartościowych witamin. Co roku przygotowuję dżem truskawkowy, ale tym razem pokusiłam się o zamknięcie czarnej porzeczki w słoiku. 



Składniki:

1 mały pojemnik czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru

Porzeczki obrać z gałązek, dokładnie umyć i wrzucić do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliło), aż owoce się rozpadną i odparuje woda (ok.20 min.). Następnie dodać cukier i gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Jeszcze gorący dżem  przełożyć do słoiczków, zakręcić i pozostawić do góry nogami aż do wystygnięcia.


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł:) Przepis idealnie nadaje się do naszego konkursu "Kuchnia zainspirowana kolorami". Zapraszamy do wzięcia udziału!
    http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html

    OdpowiedzUsuń