Gdy mam na szybko zrobić cos słodkiego z reguły wybieram muffiny, bo są bardzo proste w przygotowaniu i większość składników z reguły mam w domu. A od czasu poznania tego przepisu wiśnie zawsze mam w zamrażalniku.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
½ szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego)
2/3 kostki rozpuszczonego, ostudzonego masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wiśnie mrożone lub świeże (po 1-2 na każdego muffina)
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, maślankę i masło. Połączyć składniki suche i mokre i dobrze wymieszać. Tabliczkę czekolady pokruszyć na małe kawałki i dodać do masy. Wypełnić foremki masą do ¾ wysokości i wkładać w każdą po 1-2 wiśnie. Piec ok. 20 min. w 180°C (do tzw. suchego patyczka)
Czekoladowe muffiny z takim owocowym urozmaiceniem - super :D
OdpowiedzUsuń