wtorek, 4 czerwca 2013

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

Delikatne ciasto z owocami w sam raz na rozpoczęcie lata. Ciasto puszyste, lekkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. zamiast truskawek można użyć dowolnych sezonowych owoców.


Składniki:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 jajko
sok i skórka z 1 cytryny
500 g jogurtu greckiego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
dowolne owoce

W misce wymieszać cukier, jajko, olej, sok i skórkę z pomarańczy. Następnie połączyć z jogurtem. Na koniec dodać mąkę i sodę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na blaszkę (wymiary 20x30) wyłożona papierem przelać masę. Na wierzch wyłożyć umyte i pokrojone na mniejsze kawałki owoce.
Ciasto piec ok 50 min w 160'C.



1 komentarz: