niedziela, 3 marca 2013

BŁYSKAWICZNE CIASTECZKA

Wracam do domu po pracy, a mój mąż parzy kawę i usilnie poszukuje ciasteczek, które mógłby podjeść delektując się kawą. No i pojawia się problem, bo w domu nic nie ma. Cóż można na to poradzić... Wystarczy ciasto francuskie i słoik dżemu, a w mig powstaną ekspresowe, chrupiące ciasteczka.



Składniki:

ciasto francuskie (1/2 opakowania)
1/2 słoika dżemu (dałam wiśniowy)


W cieście francuskim wycinać pożądane kształty. Każdy kształty dwukrotnie, w jednym z elementów wyciąć dziurkę po środku. Następnie dziurawy element ułożyć na cały kształt. Łyżeczkę dżemu wyłożyć do otworu. Piec w 200'C przez ok. 7 min. 

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 

UWAGA: Ciasteczka mocno rosną w górę. Należy wykrajać większe kształty, ponieważ małe ciasteczka w trakcie pieczenia będą się przewracać.

4 komentarze: