Od czasu odkrycia sernika czekoladowego, gdzie dodaje się gorzką czekoladę, zastanawiałam się jak to by było zrobić sernik z białą czekoladą. Co prawda z czasów licealnych biała czekolada kojarzy mi się się jako smakołyk na poprawę humoru (to był mój i moich koleżanek sposób na chandrę). Ale dzisiejszy przepis nie jest wcale wynikiem kiepskiego dnia :) Bardzo polecam spróbować tego wypieku, czekolada nadaje sernikowy delikatny, zaskakujący posmak.
Składniki:
1 paczka herbatników
1 kg twarogu mielonego
5 jajek
4 białe czekolady
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 ml mleka
Herbatniki wyłożyć na dno blaszki (ewentualnie można pokruszyć herbatniki na piasek i rozłożyć na dnie). Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mleko, czekoladę rozpuszczoną na parze i zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno i na koniec ubijania dodać żółtka. Pianę połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na herbatniki.
Piec ok 50 min. w 170'C.
Powyższe proporcje są na dużą blaszkę ciasta.
Uwaga: Ciasto jest dość słodkie. Polecam dać 3 czekolady.
ładnie wygląda z taką czekoladą.
OdpowiedzUsuń