środa, 28 marca 2012

BABKA KLASYCZNA

Święta Wielkanocne już za rogiem, więc czas przećwiczyć pewne wypieki. Oczywiście na stole nie może zabraknąć babki czy mazurka. Przyznam szczerze, że mazurka jeszcze nigdy nie robiłam, więc w tym roku będzie debiut i też dlatego zacznę jednak od babki :) Poniższy przepis to klasyczna babka pachnąca wanilią i bez masła! Można do niej dodać ulubione bakalie, orzechy lub smakować w wersji bez niczego tak jak zażyczył sobie mój główny łasuch.


Składniki:
3 jajka
szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na konie dodać zapach waniliowy. Babkę przełożyć do blaszki i piec ok. 1h w 160'C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować owocami bądź bakaliami.

4 komentarze:

  1. Piękna babka..zapraszam do mojej akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładna, wygląda tak tradycyjnie i klasycznie.
    jest pełna gracji i uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo sie cieszę, że spotkała się z Wasza aprobatą. Jest bardzo prosta i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń