Święta Wielkanocne już za rogiem, więc czas przećwiczyć pewne wypieki. Oczywiście na stole nie może zabraknąć babki czy mazurka. Przyznam szczerze, że mazurka jeszcze nigdy nie robiłam, więc w tym roku będzie debiut i też dlatego zacznę jednak od babki :) Poniższy przepis to klasyczna babka pachnąca wanilią i bez masła! Można do niej dodać ulubione bakalie, orzechy lub smakować w wersji bez niczego tak jak zażyczył sobie mój główny łasuch.
Składniki:
3 jajka
szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu waniliowego
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na konie dodać zapach waniliowy. Babkę przełożyć do blaszki i piec ok. 1h w 160'C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować owocami bądź bakaliami.
Piękna ta baba :-)
OdpowiedzUsuńPiękna babka..zapraszam do mojej akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuńbardzo ładna, wygląda tak tradycyjnie i klasycznie.
OdpowiedzUsuńjest pełna gracji i uroku.
Bardzo sie cieszę, że spotkała się z Wasza aprobatą. Jest bardzo prosta i smaczna :)
OdpowiedzUsuń