poniedziałek, 23 stycznia 2012

SĘKACZ

Na Warmii i Mazurach popularnym i wykwintnym przysmakiem jest sękacz. Prostota smaku i piękno ciepłego koloru sprawiają, że nie ma osoby, która by się mu oparła...
Składniki:

1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
5 jajek dużych (7 małych)
2 łyżki czubate śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
sok z 1/2 cytryny (dużej)

Margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać na przemian jedno jajko i szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać śmietanę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być lekko płynna. Jeżeli jest zbyt gęsta, to należy dodać jeszcze jedno jajko lub łyżkę śmietany.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę na ok. 1 cm wysokości i piec przez ok. 11 min w
180°C (najlepiej używając tylko górnej grzałki piekarnika). Jak wierzch zarumieni się tak jak wierzch ciasta na zdjęciu, należy wlać kolejną warstwę i powtórzyć tą czynność aż do skończenia masy.

2 komentarze:

  1. uwielbiam sękacz. Niestety miałam okazję jeść tylko sklepowy ale twój jest pewnie 100 razy lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja na pewno bym się mu nie oparła :D Świetny ;)

    OdpowiedzUsuń