W oczekiwaniu na lato i świeże owoce, warto sięgnąć po cytrusy. Przepis ten zaczerpnęłam z wiosennego wydania magazynu Lawendowy Dom i szczerze go polecam. Pyszne aromatyczne ciasto, którego delikatny cytrynowy smak idealnie komponuje się z migdałami i białą czekoladą, którą uwielbiam!
Składniki:
1 kostka masła
200 g cukru
4 jajka
80 g mąki
200 g zmielonych migdałów
skórka starta z 2 cytryn
sok z dwóch cytryn
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do ozdoby:
Tabliczka białej czekolady
60 g płatki migdałów
1/4 szklanki śmietanki kremówki (30%)
Masło utrzeć cukrem. Następnie ciągle mieszając dodawać na przemian jajka i mąkę wymieszaną z migdałami. Dodać również skórkę z cytryny, sok oraz ekstrakt. Gotową masę przełożyć do tortownicy (ja użyłam blachy o średnicy 20 cm) i piec ok. 40 min w 180'C.
Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz kremówką. Polać upieczone cisto i udekorować migdałami. W oryginalnym przepisie zamiast migdałów użyto niesolonych, posiekanych pistacji. Inne orzechy też będą tu pasowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz