niedziela, 15 stycznia 2012

Dżem Pomarańczowy


O tej porze roku z łatwościa można kupić smaczne pomarańcze. Można ich smak i zapach zachować na dłużej w postaci aromatycznego dżemu, który świetnie pasuje do porannej kanapki z białym serem, ale również wspaniale komponuje się z ciastem czekoladowym.


Składniki:

5-6 dużych pomarańczy
400 ml wody
40 dag cukru
kora cynamonu
5 goździków
szczypta mielonego imbiru

Pomarańcze należy dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z 2-3 pomarańczy (jedynie pomarańczową część). Owoce obrać i ze wszystkich cząstek zdjąć białą błonkę, usunąć pestki.
Do garnka wrzucić obrane owoce, startą skórkę, cynamon, goździki, imbir, cukier i wlać wodę. Gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż zgęstnieje. Usunąć korę i goździki.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i zakręcić.

5 komentarzy:

  1. Nie miałam okazji jeszcze robić takiej domowej konfitury z pomarańczy, ale chętnie bym spróbowała :) Ile mniej więcej wychodzi z takiej ilości składników jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszedł jeden większy słoiczek o pojemności ok. 500 g. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością w ten weekend moja domowa spiżarenka powiększy się o słoiczek z tą konfiturą..

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Słowa dotrzymałam...dżem zagościł na moim stole.

    Smakuje hmmm.... wyśmienicie, goraco polecam!!

    OdpowiedzUsuń