środa, 18 stycznia 2012
SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE
Składniki:
Kruchy Spód:
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
160 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
120 g masła
Nadzienie:
5-6 dużych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru
Pierzynka:
4 białka
1 łyżka cukru pudru
Składniki na kruchy spód zagnieść i schłodzić w lodówce przez ok 30 min. Dowolną formę wyłożyć ciastem na grubość ok 1 cm i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min w 180°C.
Jabłka obrać, oczyścić z pestek i pokroić na sporej wielkości kawałki. Podsmażyć na patelni na małym ogniu wraz z cynamonem, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem przez ok 10 min. Następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Ubić białka wraz z cukrem pudrem na sztywna pianę i wyłożyć na jabłka. Całość piec przez ok 20 min. w 180°C
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz