poniedziałek, 8 lipca 2013

TARTA CYTRYNOWA

Wspaniałe orzeźwiające ciasto na upalne dni. Wymaga nieco pracy bo składa się z 3 warstw, ale warto ten czas spędzić w kuchni, żeby delektować się tym delikatnie kwaskowatym smakiem.



Składniki:

Ciasto:
170 g mąki
110 g masła (zimne masło pokrojona na małe kawałki)
2 żółtka
50 g cukru

Masa cytrynowa:
125 g masła
3 jajka
185 g cukru
sok z 1 dużej cytryny

Beza:
3 białka jajek
75 g cukru

Ciasto:  Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem i piec przez 15 min. w 180'C.

Masa cytrynowa: Sok z cytryny wlać do garnka, dodać cukier, masło i zagotować. Pozostawić do ostygnięcia i dodać jajka. Delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na upieczony spód i piec ok 10 min. w 180'C.

Beza: Zimne białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220'C na 5 min.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz