poniedziałek, 30 kwietnia 2012

CIASTO CZEKOLADOWO KAWOWE

To ciasto jest prawdziwą ucztą dla smakoszy gorzkiej czekolady. Ma wspaniały lekko gorzkawy smak, a przy okazji jest puszyste i rozpływające się w ustach. Idealne ciasto do filiżanki kawy lub herbaty. W sam raz na obecne upały. To jest jedno z moich ulubionych ciast!



Składniki:
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (koniecznie dobrej min. 60% kakao)
1 kostka masła
10 łyżek cukru
6 jajek
2 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Czekoladę roztopić z masłem i kawą w rondelku.
Żółtka zmiksować z cukrem na białą masę, następnie oddać mąkę i masę czekoladową. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite białka. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec ok 30 min .w 180'C.


3 komentarze:

  1. Wspaniale wyglada, jak troche mocniej dopieczone brownie. No i kawowy posmak mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też skojarzyło się z brownie :) Pyszne.

    OdpowiedzUsuń