czwartek, 1 marca 2012

ZAPIEKANY KREM WANILIOWY

Alternatywą dla poprzedniej propozycji jest zapiekany krem również o smaku wanilii.
Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a konsystencją przypomina aksamitny budyń.




Składniki:

50 ml kremówki
30 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka zapachu wanilinowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 pokruszone herbatniki

Do przybrania odrobina startej czekolady i świeże truskawki

Jajko zmiksować z cukrem i kremówką. Do uzyskania jednolitej masy. Dodać herbatniki. Przelać do kokilek bądź innych foremek. Piec ok. 5 min w 180'C. Do stężenia masy. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że masa będzie miała gródki.
Po ostygnięciu posypać czekoladą i przybrać truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz