niedziela, 1 lipca 2012

TRUSKAWKI NA KRUCHYM SPODZIE

Ostatni moment na kupno truskawek, w związku z tym proponuję delikatne i lekkie ciasto truskawkowe w sam raz na letnie upały. Powoli w sklepach pojawiają sie maliny, które również można użyć w tym cieście.



Składniki:
SPÓD:
200 g mąki

kostka masła
30 g cukru pudru
1 łyżka wody
KREM:
250 g serka mascarpone
100 ml kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru

30 dag truskawek
1 galaretka (czerwona)

SPÓD: Do miski wsypać mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać wodę i całość kruszyć rękami do otrzymania jednolitej masy. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 1/2 h.
Po wyjęciu z lodówki wyłożyć ciastem spód formy i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. w 180'C. Spód powinien się zarumienić.
 
KREM: Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Kremówke ubić. Połączyć mascarpone z kremówką i dokładnie wymieszać. Krem wyłozyć na wystudzony spód ciasta.
 
Galaretkę zrobić według przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki przekroić na pół i wyłożyć na krem. Następnie wyłożyć gęstniejącą galaretkę i wstawic do lodówki na noc. 
 

2 komentarze: