wtorek, 10 kwietnia 2012

CZEKOLADOWY MAZUREK - nie tylko na wielkanoc

W tym roku pierwszy raz podjęłam się zrobienia mazurka na święta. I wygląda na to, że to był całkiem dobry pomysł i niezły przepis, bo ciasto szybko zniknęło z talerza. Całe szczęście udało mi się chwycić jeden z kawałków więc z czystym sercem mogę wam polecić przepis, który jest dobrym pomysłem na coś słodkiego i to nie tylko na wielkanoc.



Składniki:

SPÓD:
200 g mąki
kostka masła
30 g cukru pudru
1 łyżka wody

MASA:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki masła
2 łyżki czubate kakao

Dodatkowo bakalie, orzechy do ozdoby

Puszkę z mlekiem lekko nakłuć (w jednym miejscu u góry puszki aby powstała mała dziurka) wstawić do garnka z grubym dnem, zalać gorącą wodą i gotować ok. 1h.(na małym ogniu)

SPÓD: Do miski wsypać mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać wodę i całość kruszyć rękami do otrzymania jednolitej masy. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 1/2 h.
Po wyjęciu z lodówki wyłożyć ciastem spód formy i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. w 180'C. Spód powinien się zarumienić.

MASA: Puszkę z mlekiem otworzyć, przełożyć do garnka zawartość, dodać masło oraz kakao. Całość podgrzewać i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na przestudzony spód i udekorować wedle własnego uznania.

1 komentarz: