wtorek, 25 czerwca 2013

TARTA CZEKOLADOWA (bez pieczenia)

Super szybka w przygotowania tarta, która stanie się ulubionym smakołykiem wszystkich fanów czekoladowych ciasteczek i gorzkiej czekolady. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, ale potrzebuje chwili czasu w lodówce na schłodzenie. Przepis z bloga Lawendowy dom z delikatnymi modyfikacjami.




Składniki:

SPÓD:
300 g ciastek Oreo (ja dałam maślane ciastka czekoladowe bez nadzienia)
100 g masła

KREM:

200 ml śmietanki kremówki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 g masła


Ciastka pokruszyć na piasek i dodać do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszać, tak powstała masą wyłożyć spód foremki.
Kremówkę zagotować, zmniejszyć ogień i dodać kawałki czekolady oraz masło. Po rozpuszczeniu się czekolady i uzyskaniu jednolitej masy, wyłozżyć na spód ciasta. Całość schłodzić i trzymać w lodówce.

4 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) chyba sobie taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, bo własnie bez pieczenia. Raz, dwa i gotowa!
    Milego popołudnia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Właśnie zrobiłam i to już kolejny raz. :) Jeżeli bierzemy herbatniki też wychodzi bardzo dobra, ale trzeba dodać więcej masła. Ja robię jedną mleczną a jedną gorzką czekoladę. :)

    OdpowiedzUsuń