Dzisiaj proponuję skusić się na tartę z gruszkami. Jest to ciasto, którego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jego delikatny kremowy cytrynowy smak powoduje, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek.
Składniki:
3-4 gruszki
CIASTO:
2 żółtka
¾ kostki miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
225 g mąki
MASA:
1 cytryna
3 jajka
150 ml kremówki
50 g płatków migdałowych
100 g cukru pudru
CIASTO: Zmiksować jajka, masło, cukry na jednolitą gładką masę. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki wyłożyć foremkę ciastem (również boki blaszki na wysokość ok. 2-3 cm), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min. w 180°C
MASA: Zmiksować jajka z cukrem i kremówkę. Cytrynę dokładnie umyć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owocu. Do masy dodać skórkę z cytryny i połowę soku.
Gruszki obrać podzielić na cząstki i skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wyłożyć gruszki, posypać je migdałami i zalać masą. Piec ok. 20 min w 180°C aż masa się zetnie.
Bardzo smakowicie wygląda.Lubię wypieki z dodatkiem gruszek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo polecam zrobić to ciaso. Ja sama miałam problemy z powstrzymywaniem się od kolejnego kęsa :)
Usuń