czwartek, 9 lutego 2012

TARTA GRUSZKOWA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Dzisiaj proponuję skusić się na tartę z gruszkami. Jest to ciasto, którego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jego delikatny kremowy cytrynowy smak powoduje, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek.
Składniki:
3-4  gruszki

CIASTO:
2 żółtka
¾ kostki miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
225 g mąki

MASA:
1 cytryna
3 jajka
150 ml kremówki
50 g płatków migdałowych
100 g cukru pudru

CIASTO: Zmiksować jajka, masło, cukry na jednolitą gładką masę. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki wyłożyć foremkę ciastem (również boki blaszki na wysokość ok. 2-3 cm), ponakłuwać widelcem.  Piec ok. 20 min. w 180°C

MASA: Zmiksować jajka z cukrem i kremówkę. Cytrynę dokładnie umyć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owocu. Do masy dodać skórkę z cytryny i połowę soku.

Gruszki obrać podzielić na cząstki i skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wyłożyć gruszki, posypać je migdałami i zalać masą. Piec ok. 20 min w 180°C aż masa się zetnie.

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda.Lubię wypieki z dodatkiem gruszek;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam zrobić to ciaso. Ja sama miałam problemy z powstrzymywaniem się od kolejnego kęsa :)

      Usuń