środa, 5 listopada 2014

CIASTO Z JABŁKAMI

Czas na jabłka. Tej jesieni była już u nas w domu szarlotka, a tera czas na nową odsłone jabłek. Szybkie ciasto ucierane, najlepsze na ciepło. Inspiracja z bloga słodkapasja.





Składniki (mała kwadratowa blaszka):

6 jajek
180 g drobnego cukru
250 g masła 
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
 1 cukier wanilinowy
5-6 jabłek


Oddzielić żółtka od białka. Żółtka wraz z masłem i cukrem (zwykłym i wanilinowym) dokładnie utrzeć. Białka ubić i dodać do masy. Następnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Do formy przełożyć jasną częśc ciasta, a następnie ciemną. 
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na ćwiartki. Wierzch jabłek można ponacinać, a następnie należy wcisnąć jabłka w masę. Pieć ok 1 h w 180' 

1 komentarz:

  1. pycha ciacho! zapraszam na jabłecznik kokosowy:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń