Składniki (mała kwadratowa blaszka):
180 g drobnego cukru
250 g masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
1 cukier wanilinowy
5-6 jabłek
Oddzielić żółtka od białka. Żółtka wraz z masłem i cukrem (zwykłym i wanilinowym) dokładnie utrzeć. Białka ubić i dodać do masy. Następnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Do formy przełożyć jasną częśc ciasta, a następnie ciemną.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na ćwiartki. Wierzch jabłek można ponacinać, a następnie należy wcisnąć jabłka w masę. Pieć ok 1 h w 180'
pycha ciacho! zapraszam na jabłecznik kokosowy:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html