Sezon na rabarbar zaczął się już dawno temu, ale ja dopiero teraz skusiłam się na zrobienie moje pierwszego w karierze kulinarnej ciasta z jego udziałem. Zdecydowałam się na ciasto drożdżowe, na które przepis można znaleźć na stronie magazyn-kuchnia.pl. Pyszny puszysty placek - jak u babci :)
Składniki:
50 dag mąki
8 dag drożdży
10 dag cukru
1 szklanka mleka
8 dag masła
szczypta soli
1 jajko
2 kg rabarbaru
KRUSZONKA
20 dag mąki
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła
Drożdże pokruszyć i posypać łyżeczką
cukru. Mąkę wsypać do miski dodać rozpuszczone drożdże oraz 1/3 szklanki
ciepłego mleka. Wyrobić ciasto przez chwilę i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło stopić w pozostałym mleku,
dodać pozostały cukier i sól. Następnie wbić jajko i mieszać. Dodać do miski z
mąką i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i obrać (odciąć dolną część, liście
i obrać łodygi ze skórki), pokroić go na 2-cm kawałki.
Kruszonka: mąkę wymieszać z oboma
cukrami. Schłodzone masło pokroić na kawałki i dodać do mąki z cukrami. Palcami
ucierać masę.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić,
rozwałkować, wyłożyć na natłuszczonej blaszce i nakłuć widelcem. Rozkładamy na
nim rabarbar i posypujemy kruszonką. Piec w 200°C przez 45 min.
drożdżowe super z wszystkimi owocami:)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe smakuje zawsze! nieważne, jaki owoc. ale smakuje. dzieciństwo mi się wtedy przypomina..
OdpowiedzUsuń