środa, 12 września 2012

CIASTECZKA FIGOWE

Figa nie jest owocem, który często u mnie gości, ponieważ niezwykle ciężko jest go kupić i to w momencie kiedy jest dojrzałe. No ale od dwóch lat mam całkie niezłe zaopatrzenie we wrześniu, ponieważ rodzina w tym właśnie miesiącu chętnie zwiedza Krym, Gruzję i inne kraje, gdzie kilo dojrzałych fig można kupić za dwa złote... mi też się nie chce wierzyć, że to możliwe, ale jednak :)
Tak więc dzięki nowej świeżej dostawie mogę Wam zaprezentować przepis na figi na cieście francuskim. Oryginalny, genialny smak.


Składniki:
225 g ciasta francuskiego
5 dużych dojrzałych fig
łyżka cukru trzcinowego

Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty (mi wyszło 20 ciastek). Kawałki ciasta rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na każdym z nich ułożyć ćwiartkę figi i pospać niewielką ilością cukru trzcinowego. Piec w 200'C przez 10 min. 

2 komentarze: