sobota, 14 stycznia 2012

CZEKOLADOWE WAFLE

Na początek zacznę od słodkości, które robię od lat i nieraz stały się hitem na spotkaniach przy kawie.
Z pewnością należą do nich czekoladowe wafle. Bardzo proste do zrobienia w krótkim czasie :)

Składniki:
1 szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła
3 łyżki kakao
2,5 szklanki mleka w proszku
1 paczka herbatników (należy je pokruszyć na małe kawałeczki)
1 paczka rodzynek (przed dodaniem sparzyć wrzątkiem na sitku)
1 łyżeczka zapachu rumowego
sok z pół cytryny
paczka wafli kwadratowych dużych (5 płatów wafla)

Masa czekoladowa: W rondelku umieścić masło, cukier, mleko i kakao. Postawić na małym ogniu i grzać aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Pozostawić do ostygnięcia.

W dużej misce wymieszać mleko w proszku z pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami, zapachem rumowym, sokiem z cytryny i jednym pokruszonym płatem wafla. Dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową i dokładnie wymieszać.

Przełożyć wafle powstałą masą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.  

Do masy można dodać praktycznie wszystko na co ma sie w danej chwili ochotę np. pokrojone suszone śliwki, suszone morele, kandyzowane owoce, kawałki czekolady, pokrojone orzechy itp.

SMACZNEGO!!

3 komentarze:

  1. Oleńko,

    Cudownie, że zdecydowałaś się założyć blog i tym samym podzielić się ze światem swoimi słodkościami-pysznościami, które do tej pory były dostępne jedynie dla wybranych :)

    Życzę Tobie mnóstwa inspiracji i fantastycznych przepisów.

    Z pewnością będę tu zaglądać, gdy tylko najdzie mnie ochota na słodkości.

    Powodzenia Ola w realizacji marzeń!!!

    Ania M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa i mam nadzieję, że tutejsze smakołyki posmakują Tobie i Twoim bliskim. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam wafle z tego przepisu wiele razy, zawsze dodawałam coś extra :) Mój mąż je uwielbia - znajomi też. Czekam na więcej przepisów.

    OdpowiedzUsuń