niedziela, 16 grudnia 2012

ŚWIĄTECZNE CAKE POPS

Przez ostatni rok bardzo popularne stały się cake pops, czyli kulki ciasta zabawnie przybrane. Genialne dla dzieci, ale nie jednego dorosłego zaskoczą i rozbawią. W trakcie tworzenia świątecznych wypieków są świetną alternatywą dla pozostałych i niewykorzystanych kawałków ciasta.



Składniki:
400 g suchego ciasta (ja użyłam murzynka)
120 g mascarpone
2 łyżki powideł pomarańczowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady do maczania lizaków
patyczki
styropian
posypki, precelki i inne jadalne rzeczy do przyozdobienia

Ciasto pokruszyć i wymieszać z mascarpone oraz powidłami do uzyskania jednolitej masy. Następnie formować kule wielkości orzecha włoskiego. Kule schłodzić w zamrażarce przez 10-15 min.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła). Końcówkę patyczka maczać w czekoladzie, nadziewać kulki i ponownie pozostawić do schłodzenia na ok 10 min. Następnie maczać całą kulkę w czekoladzie i przybrać posypką, precelkami, ...
Udekorowane lizaki wbić w styropian i pozostawić do zastygnięcia.

1 komentarz: