Czas na mus. Czasem mam ochotę na deser, który nie będzie ciastem czy ciastkiem, ale też nie tabliczką czekolady. Zawsze w domu mam gorzką czekoladę na awaryjne sytuacje. Postanowiłam zrobić mus czekoladowy, który jest delikatny, lekko słodki i rozpływa się w ustach. Szczerze przyznam, że nie da się go dużo zjeść, ale stano fajne urozmaicenie w menu deserowym.
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
225 ml kremówki 30%
Do miski wbić żółtka i wsypać cukier. Miskę umieścić na gotującą się wodą i ucierać trzepaczką do uzyskania jednolitej kremowej masy. Następnie dodać sól, czekoladę i poczekać do jej rozpuszczenia.
mmm... to co czekoladowe i słodkie przyciąga mój wzrok:) wygląda fenomenalnie
OdpowiedzUsuń