czwartek, 7 marca 2013

MUS CZEKOLADOWY

Czas na mus. Czasem mam ochotę na deser, który nie będzie ciastem czy ciastkiem, ale też nie tabliczką czekolady. Zawsze w domu mam gorzką  czekoladę na awaryjne sytuacje. Postanowiłam zrobić mus czekoladowy, który jest delikatny, lekko słodki i rozpływa się w ustach. Szczerze przyznam, że nie da się go dużo zjeść, ale stano fajne urozmaicenie w menu deserowym.



Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
225 ml kremówki 30%

Do miski wbić żółtka i wsypać cukier. Miskę umieścić na gotującą się wodą i ucierać trzepaczką do uzyskania jednolitej kremowej masy. Następnie dodać sól, czekoladę i poczekać do jej rozpuszczenia. 

Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą czekoladową. Masę wlać do naczyń (szklanek, kieliszków lub innych odpowiednich)

1 komentarz:

  1. mmm... to co czekoladowe i słodkie przyciąga mój wzrok:) wygląda fenomenalnie

    OdpowiedzUsuń