wtorek, 15 października 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMOWĄ WARSTWĄ

delikatne ciasto czekoladowe a'la murzynek z cienką kremową warstwą z serka mascarpone, która świetnie ożywia to ciasto. W oryginale jest to przepis na muffiny, ale postanowiłam upiec je w formie blachy ciasta i się nie zawiodłam. Pyszne delikatne ciasto w sam raz do popołudniowej kawy.



Składniki:

CIASTO:
 
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  1 i 1/2 szklanki cukru
  1/2szklanki kakao
  1 łyżka sody oczyszczonej
  szczypta soli
  1/2 szklanki wody
  1 jogurtu naturalnego
  1/2 szklanki oleju

  2 żółtka

NADZIENIE:
250 g serka mascarpone
1 łyżka mąki
2 białka jajka
2 łyżki cukru

Składniki nadzienia połączyć do uzyskania jednolitej masy i wstawić do zamrażarki na 1/2 godziny.
Ciasto: Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól wymieszać. Następnie dodać wodę, jogurt, olej oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Połowę masy przelać do formy, następnie wyjąć nadzienie z zamrażarki i wykładać łyżką na masę. pozostałą masę wyłożyć na serek. Ciasto piec w 175'C przez ok. 45 min (do suchego patyczka).

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń