delikatne ciasto czekoladowe a'la murzynek z cienką kremową warstwą z serka mascarpone, która świetnie ożywia to ciasto. W oryginale jest to przepis na muffiny, ale postanowiłam upiec je w formie blachy ciasta i się nie zawiodłam. Pyszne delikatne ciasto w sam raz do popołudniowej kawy.
Składniki:
CIASTO:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2szklanki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki wody
1 jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 żółtka
NADZIENIE:
250 g serka mascarpone
1 łyżka mąki
2 białka jajka
2 łyżki cukru
Składniki nadzienia połączyć do uzyskania jednolitej masy i wstawić do zamrażarki na 1/2 godziny.
Ciasto: Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól wymieszać. Następnie dodać wodę, jogurt, olej oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Połowę masy przelać do formy, następnie wyjąć nadzienie z zamrażarki i wykładać łyżką na masę. pozostałą masę wyłożyć na serek. Ciasto piec w 175'C przez ok. 45 min (do suchego patyczka).
Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena
OdpowiedzUsuń