niedziela, 1 kwietnia 2012

CIASTECZKA ANI - GRZEBYKI

Poniżej prezentuje wspaniały przepis otrzymany od jeszcze wspanialszej osoby. Aniu, dziękuje Ci bardzo za wzbogacenie mojej książki kucharskiej o tak pyszne, kruchutkie (a la ciasto francuskie) i rozpływające się w ustach ciasteczka. :) Przepis jest bardzo prosty, a większość składników z pewnością macie w domu, więc zachęcam do uruchomienia piekarnika i delektowania się tym specjałem.



Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka kremówki
cukier wanilinowy
1 kostka margaryny
marmolada (ja dałam malinową, ale każda inna też będzie dobra)

Mąkę wymieszać cukrem wanilinowym, dodać margarynę i dobrze rozdrobnić. Następnie dodać śmietanę. Masę wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu zagnieść delikatnie ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować na długie wąskie prostokąty. Na brzeg ciasta wyłożyć marmoladę i podwójnie zawinąć. Następnie ponacinać ciasto z jednej strony i podzielić na kawałki, aby uzyskać kształt jak na zdjęciu.Piec ok. 30 min w 180'C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: