Zbliżają się święta wielkanocne, więc na każdym stole powinien znaleźć się keks. Pyszne, kolorowe ciasto pełne bakalii i orzechów. Poniżej prezentuję podstawowy przepis do którego wedle uznania można dodać różne rodzaje orzechów oraz suszonych czy kandyzowanych owoców. Dla osób niezdecydowanych polecam wszelkiego rodzaju mieszanki keksowe.
Keks najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia, a to pozwala na rozplanowanie świątecznych przygotowań.
Keks najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia, a to pozwala na rozplanowanie świątecznych przygotowań.
Składniki:
5 jajek
15 g margaryny
15-20 dag cukru pudru
zapach rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag mąki
5 dag orzechów włoskich
4 dag skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
zapach rumowy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić. Margarynę ucierać z cukrem dodając po jednym żółtku. Do masy dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z ubitymi białkami. Piec o. 60 min. w 180'C.
wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Piekny keks i... uroczy talerz!
OdpowiedzUsuń