niedziela, 12 lutego 2012

MUFFINY JAGODOWE

Od jakiegoś czasu „chodzi za mną” słoik z jagodami. Stoi na półce w kuchni i ciągle zwraca na siebie uwagę. J W końcu znalazłam dla niego zastosowanie, które okazało się strzałem w dziesiątkę. W środku zimy smak jagód… Sami sprawdźcie jak to smakuje.

Składniki:
15 dag margaryny
150 ml syropu klonowego
3 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Szklanka jagód (mrożonych lub świeżych lub ze słoika)

Margarynę utrzeć z syropem klonowym i jajkami. Dodać cukier wanilinowy, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremek na muffiny i piec ok. 15 min. w 180°C (do suchego patyczka).  


1 komentarz: