Nie jest tajemnicą, że mam słabość do brownie, dlatego dzisiaj kolejny przepis z cyklu ciast mocno czekoladowych z dodatkiem orzechów i dżemu wiśniowego. Wspaniałe połączenie smaków, któremu chętnie ulegnie każdy łasuch.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
3 jajka
200 g cukru
150 g mąki żytniej razowej
100 g orzechów laskowych
2 łyżki kakao
Dżem wiśniowy
Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
Do masy dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakaem oraz orzechy. Masę przełożyć do blaszki (użyłam okrągłej o średnicy 26 cm). Piec ok 20 min. w 180'C.
Upieczone ciasto udekorować dżemem przed podaniem.
Uwielbiam brownie;)
OdpowiedzUsuńWow, razowe brownie! Dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńPyszni u Ciebie - pozdrawiam:)
Apetycznie wyglada;)
OdpowiedzUsuńOd jakiegos czasu zagladam tutaj i jestem pod wrazeniem:) Gratuluje talentu, ktory niewatpliwie masz:) a ze lubie kuchcic, glownie dla moich lasuchow (meza i 2-go synka oraz dla siebie rzecz jasna bo uwielbiam slodkosci;)) na pewno wykorzystam Twoje przepisy:)
Osobiscie preferuje przepisy szybkie i latwe;) gdyz na codzien nie moge pozwolic sobie na te bardziej pracochlone.. ale juz wiem, ze znajde tu cos odpowiedniego:)
Pozdrawiam cieplo
Brownie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :D
Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Szczególnie dziękuję Pandorce za te słowa. Dzięki temu wiem, że to co robię i czym się dziele ma sens i może komuś się przydać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa uległam, patrząc na Twoje zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń