Co prawda szarlotka nie jest typowym letnim ciastem, ale chciałam wypróbować wersję na mące razowej. Smakuje inaczej niż szarlotka, która znamy, jest smaczna i aromatyczne oraz daje poczucie, że je się coś nieco zdrowszego :) , ale ja nadal jestem zwolenniczką klasycznych szarlotek. Przepis na ciasto pochodzi z kwestii smaku natomiast jabłka przygotowałam wedle mojego ulubionego przepisu na szarlotkę American Apple pie.
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g masła schłodzonych
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki płynnego miodu
JABŁKA:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżka mąki
CIASTO:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą. Dodać pokrojoną w kostkę masło oraz cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajko oraz miód i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 h.
Blaszkę wyłożyć ciastem.
JABŁKA:
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda, podzielić na mniejsze kawałki. Następnie dodać pozostałe składniki masy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Drugą część ciasta rozwałkować. Można powycinać paski i ułożyć kratkę na jabłkach lub przykryć jabłka rozwałkowanym ciastem i ponacinać otworki, aby para wodna podczas pieczenia znalazła ujście.
Piec ok. 50 min w 180'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz