czwartek, 4 października 2012

TORT TIRAMISU Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Powoli zaczynam rozwijać się w kierunku robienia tortów. Dzisiaj wersja dla dorosłych zarówno pod względem wyglądu i zawartości (z kawą i likierem kawowym). W listopadzie będę robiła typowo dziecięcy tort na pierwsze urodziny mojej bratanicy, ale o tym będzie w przyszłym miesiącu.
Pyszny włoski deser w formie tortu z delikatną modyfikacją w postaci dodatkowej cienkiej warstwy musu truskawkowego. Polecam, zauroczy każdego.
 
 
 
Składniki:
1 paczka biszkoptów okrągłych
1/2 paczka biszkoptów podłużnych
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kubek wrzątku
50 ml likieru kawowego
 
500 g mascarpone
100 g cukru pudru
150 ml zimnej kremówki (30%)
1/2 szklanki wiórków gorzkiej czekolady (ja ścieram 1/4 tabliczki czekolady na tarce do plastrowania ogórków)
kakao do posypania
 
Mus truskawkowy:
szklanka truskawek mrożonych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki wina białego wytrawnego
 
Kawę zalać wrzątkiem i dodać likier. Pozostawić do wystygnięcia.
 
Do garnka włożyć truskawki i podgrzać do ich rozmrożenia, następnie dodać cukier i wino. Gotować ciągle mieszając aż do odparowania wody i uzyskania gęstego musu.
 
Ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem, następnie połączyć z mascarpone do uzyskania gładkiej masy.
 
Dno tortownicy(wybrałam o średnicy 20 cm) wyłożyć okrągłymi biszkoptami moczonymi w kawie. Następnie dokładnie rozłożyć cały mus truskawkowy. Posypać połową wiórków czekoladowych i wyłożyć połowę masy mascarpone. Powtórzyć kolejność warstw (ale już bez musu). Ostatnią warstwę mascarpone posypać kakaem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
 
Jak "stężeje" zdjąć obwód tortownicy. Podłużne biszkopty przeciąć na połowę i dokleić do boków ciasta. Można związać wstążką dla uzyskania lepszego efekty wizualnego.
 

2 komentarze: