czwartek, 22 marca 2012

CIASTO Z KRUSZONKĄ

Robiąc ciasto czy też inne słodkości kieruję się tym co mam w domu i staram się znaleźć przepis pod konkretny składnik. Długo zastanawiałam się do czego pasują powidła śliwkowe. Jakiś czas temu na jednym z blogów kulinarnych znalazłam przepis na ciasto z kruszonką. Wydrukowałam go i leżał aż do dzisiaj. Nadzieniem tego ciasta w moim przypadku są powidła śliwkowe babci. Aczkolwiek pasują tu również inne powidła, dżemy lub owoce świeże czy też mrożone, np. wiśnie, owoce leśne.


Składniki:
1 kostka masła
160 g cukru
szczypta soli
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
500-600 g owoców

KRUSZONKA:
150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła

Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzeć mało na puszystą masę, dodać cukier, sól i ucierać. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać po każdym dodaniu. Następnie połączyć z suchymi składnikami i wymieszać.
Kruszonka: połączyć składniki i następnie rozetrzeć między palcami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Następnie wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec ok. 45 min. w 175'C

1 komentarz: