Sezon na truskawki rozpoczęty! Ja nie mogłam się oprzeć przechodząc obok stoiska z truskawkami. W celu zrobienia tego ciasta, wykorzystałam przepis już wcześniej przeze mnie prezentowany na sernik z białą czekoladą.
Składniki:
1 paczka
herbatników
1 kg twarogu mielonego
5 jajek
3
białe czekolady
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
100 ml mleka
0,5 kg truskawek
1 galaretka poziomkowa (może być inny smak, ale powinna być czerwona)
Herbatniki wyłożyć na dno
blaszki (ewentualnie można pokruszyć herbatniki na piasek i rozłożyć na dnie).
Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mleko, czekoladę
rozpuszczoną na parze i zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno
i na koniec ubijania dodać żółtka. Pianę połączyć z masą serową i dokładnie
wymieszać. Całość przełożyć na herbatniki.
Piec ok 50 min. w
170'C.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na grube plastry. Następnie ułożyć na wystudzonym cieście i zalać galaretką. Całość wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
kocham sernik z truskawkami
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a truskawki pysznie, też planuję sernik ale z borówkami, właśnie w Lidlu w promocji, więc zrobiłam zapas.
OdpowiedzUsuń