poniedziałek, 30 stycznia 2012

ŚLIWKOWY RAJ

Trudno o tej porze roku o świeże owoce, dlatego proponuję wyśmienite ciasto z suszonymi śliwkami. Naprawdę warte zrobienia na specjalne okazje i nie tylko...
Składniki:


Biszkopt
3 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki
½ łyżeczki do pieczenia
1 czubata łyżka kakao

Krem
Budyń śmietankowy
½ litra mleka
¾ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy (lub 1 cukier z prawdziwa wanilią)
3 żółtka
½ kostki masła

20 dag śliwek
1 szklanka wódki( równie smaczna jest wersja bezalkoholowa J)
Do dekoracji
garstka czekoladek (lub rozpuszczona w kąpieli wodnej ½ tabliczki gorzkiej czekolady)
garstka cukru perlistego

Śliwki zalać alkoholem i pozostawić na 6 godzin pod przykryciem.
Biszkopt: Ubić białka i po kolei dodawać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Piec ok. 20 min. W 180°C.
Krem: żółtka i budyń śmietankowy wymieszać z ¼ szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i zagotować. Masę wystudzić (koniecznie) i zmiksować z masłem. Krem położyć na wystudzony biszkopt.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i położyć na Kremie.
Udekorować czekoladkami (lub polać rozpuszczoną czekoladą) i cukrem perlistym.
CIASTO WARTE GRZECHU….

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz