niedziela, 21 października 2012

JESIENNY JABŁECZNIK

Jabłka z cynamonem są niezastąpionym sposobem na jesienną pogodę. Co prawda dzisiejszy mglisty poranek zamienił się w prawdziwą polską złotą jesień, nie zmienia to faktu, że o tej porze roku najlepiej smakują szarlotki, pieczone jabłka i inne wyroby z tych owoców. Ja dzisiaj się zajadam ciastem jabłkowym o delikatnej konsystencji. Podczas pieczenia ciasta pięknie pachnie w całym domu cynamonem. 
 
 
 
Składniki:
 
7 dużych jabłek
1 szklanka cukru
15 g mielonego cynamonu
2 szklanki mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
 
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w dużą kostkę. Następnie dodać cukier i wbić jajka. W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Całość dodać do jabłek, wlać olej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę i piec ok 50 min w 180'C.

4 komentarze:

  1. Taki jabłecznik prześladuje już mnie od paru dni! Kusisz, oj kusisz taką fotką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i z pewnością większość składników masz w domu, polecam, nie będziesz żałować

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na bardzo prosty! za pewne jest też pyszny :)

    OdpowiedzUsuń