Oto sernik w innej odsłonie. Jest słodki z delikatnym kwaśnym posmakiem dzięki odrobinie skórki z cytryny. Dodatkowe urozmaicenie stanowi dżem wiśniowy, który nadaje temu ciastu "charakter". Genialne połączenie smaków. Ciasto jest bardzo bardzo delikatne i puszyste. Zpewnościa stanie się hitem na waszych stołach. Przepis nieco zmodyfikowałam, ale oryginał pochodzi z dawnych dodatków kulinarnych do Gazety Wyborczej.
Składniki:
1,5 paczki herbatników
ok. 30 dag konfitury wiśniowej
1 kg mielonego twarogu
40 dag cukru
3 łyżki mąki
1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
6 jajek
100 ml kremówki 30%
kilka kawałków gorzkiej czekolady
Herbatniki pokruszyć na piasek i wysypać na dno blaszki.
W misce zmiksować ser, cukier, mąkę, skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, jajka i kremówkę. Masę wyłożyć na herbatniki. Piec ok. 1 godziny w 150'C. Po upieczeniu i wystudzeniu, należy wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować dżemem wiśniowym oraz tartą gorzką czekoladą.
Wygląda wspaniale! Cudnie i przepysznie!
OdpowiedzUsuń