piątek, 27 stycznia 2012

SERNIK CZEKOLADOWY

Pyszne, delikatne i aksamitne cisto, które nie wymaga mąki, jajek ani pieczenia... Jeden z najlepszych serników na zimno jakie miałam możliwość jeść.
Składniki:
50 dag mascarpone
300 ml kremówki
3 tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
ok. 20 dag świeżych lub mrożonych wydrylowanych wiśni
3/4 szklanki cukru
herbatniki (równie dobre są biszkopty)

Mascarpone wymieszać z cukrem i roztopioną czekoladą.  W misce ubić kremówkę i wymieszać z mascarpone.
Dno formy wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć pół masy, posypać wiśniami i przykryć je drugą połową masy.
(można wiśnie dodać do masy, wymieszać i dopiero wtedy wyłożyć na herbatniki)
Wstawić do lodówki na ok 8 godzin.

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie - kremowe i czekoladowe :D Musi być pyszne! :) Blog zapowiada się bardzo fajnie! Też jestem czekoladożercą ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się naprawdę kusząco! Pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a rany!
    wygląda niziemsko.
    i naprawdę, taki nieskomplikowany.
    skuszę się kiedyś, z pewnością!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogłam się powstrzymać.... sernik obłędny :) Przyznam szczerze, że mi najbardziej smakował, jak już troszkę sobie poleżakował w lodówce.

    Pozdrawiam gorąco autorkę, tak smakowitych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń