Pyszne, delikatne i aksamitne cisto, które nie wymaga mąki, jajek ani pieczenia... Jeden z najlepszych serników na zimno jakie miałam możliwość jeść.
Składniki:
50 dag mascarpone
300 ml kremówki
3 tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
ok. 20 dag świeżych lub mrożonych wydrylowanych wiśni
3/4 szklanki cukru
herbatniki (równie dobre są biszkopty)
Mascarpone wymieszać z cukrem i roztopioną czekoladą. W misce ubić kremówkę i wymieszać z mascarpone.
Dno formy wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć pół masy, posypać wiśniami i przykryć je drugą połową masy.
(można wiśnie dodać do masy, wymieszać i dopiero wtedy wyłożyć na herbatniki)
Wstawić do lodówki na ok 8 godzin.
Ciasto wygląda obłędnie - kremowe i czekoladowe :D Musi być pyszne! :) Blog zapowiada się bardzo fajnie! Też jestem czekoladożercą ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę kusząco! Pyszny:)
OdpowiedzUsuńa rany!
OdpowiedzUsuńwygląda niziemsko.
i naprawdę, taki nieskomplikowany.
skuszę się kiedyś, z pewnością!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspott.com
Nie mogłam się powstrzymać.... sernik obłędny :) Przyznam szczerze, że mi najbardziej smakował, jak już troszkę sobie poleżakował w lodówce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco autorkę, tak smakowitych przepisów :)