środa, 12 czerwca 2013

MARCHWIOWE BABECZKI Z POMARAŃCZOWYM LUKREM

W naszym domu, ciasto marchwiowe znika w mig, po prostu każdy je lubi. A teraz w nieco zmodyfikowanej wersji, bo jako babeczki z cytrusowym posmakiem, który dodaje im aromatu i powoduje, że nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną :) Przepis wykopany ze strony kwesiasmaku.pl



Składniki:
3 marchewki (średnie)
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier
2-4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 i 1/4 szklanki cukru pudru

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach ( w oryginalnym przepisie było na dużych). W misce połączyć marchew, olej jajka, cukier i zapach waniliowy. W drugim naczyniu połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatałową i imbir. Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać. Masę przełożyć do foremek i piec ok. 10 min. w 180'C (do suchego patyczka)

LUKIER: Wszystkie składniki na lukier połączyć i polac ostudzone babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz