czwartek, 28 marca 2013

SERNIK MIGDAŁOWY

Sernik, chyba nie znam nikogo kto by nie lubił tego ciasta. A przepisów jest wiele. Dzisiaj zachęcam do zrobienia sernika z migdałami. Delikatny, puszysty z chrupiącymi prażonymi migdałami na górze. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu mojewypieki, ale delikatnie go zmodyfikowałam. Z pewnością świetnie się zaprezentuje na świątecznym stole :)






Składniki:

1,5 kg sera białego mielonego półtłustego
6 jajek
150 ml kremówki (30%)
1 łyżeczka zapachu migdałowego
3 łyżki mąki
200 g cukru
150 g płatków migdałów
3 paczki herbatników

Jeżeli der nie jest mielony, to zmielić go dwukrotnie. Dodać jajka, kremówkę, zapach migdałowy, mąkę, cukier. Dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć  na dnie herbatniki, zwilżyć je wodą (niektórzy używają wody z cukrem, ale herbatniki same w sobie są słodkie, więc nie polecam) i wyłożyć masę sernikową. Na wierzch posypać płatkami migdałów. Ciasto piec w 150'C przez 1h 15 min.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki i uwielbiam migdałowe płatki, więc połączenie tych dwóch składników po prostu mnie urzeka! Świetna propozycja na święta !
    Pozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń