Nie znam osoby, któa by nie lubiła wafli. w moim domu od dawna się je robi ale w wersji Czekoladowych Wafli, które znajdziecie na blogu. Postanowiłam nieco je zmodyfikować poprzez dodanie środkowej mlecznej warstwy, która przyjemnie się komponuje z masą czekoladową. Polecam dla wszystkich waflowych łasuchów.
Składniki:
1 opakowanie dużych wafli (5 płatów)
Masa czekoladowa:
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 łyżko kakao
2 szklanki mleka w proszku
1 paczka rodzynek (sparzyć wrzątkiem)
1 łyżeczka zapachu rumowegoMasa mleczna (biała)
1/4 kostki masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
Masa czekoladowa: W rondelku umieścić masło, cukier, mleko i kakao. Postawić na małym ogniu i grzać aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Pozostawić do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszać mleko w proszku z rodzynkami, zapachem rumowym i jednym pokruszonym płatem wafla. Dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
Masa mleczna: W garnuszku podgrzać mleko z cukrem, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. W misce utrzeć masło. Ciągle miksując, powoli dodawać wystudzone mleko. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć wafle najpierw masą czekoladową, następnie mleczną i ponownie czekoladową. Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz